Κρύο αλμυρό κέικ  με αντζούρι,  από τον chef Χάρη Κατρακάζα

 

 

Υλικά

Για τη βάση                         Για τη κρέμα τυριού                     Για το αντζούρι

8 τμχ Σταρένιο παξιμάδι   350 γραμμ. Φέτα                              1 τμχ αντζούρι

3-4 κτς Ελαιόλαδο              70 γραμμ. Γιαούρτι πρόβειο          ελαιόλαδο

Νερό                                      Αλάτι                                               Ξύδι

Αλάτι                                     2 κτσ Ελαιόλαδο                           Αλάτι

                                               1 κτγ. Μέλι                                      Ρίγανη

 

Εκτέλεση

 

Για τη βάση

Σε μια μπωλιέρα  τοποθετούμε το νερό και βάζουμε τα σταρένια παξιμάδια, έτσι ώστε να μαλακώσουν ελαφρώς και να θρυμματίζονται εύκολα. Με τη βοήθεια ενός μπλέντερ  ανακατεύουμε το σπασμένο παξιμάδι, το ελαιόλαδο και το αλάτι (αν χρειάζεται). Ανακατεύουμε τόσο όσο, έτσι  ώστε να είναι ένα μίγμα σπυρωτό και όχι λασπώδες.

 

Για την κρέμα τυριού

Τοποθετούμε στον κάδο του μπλέντερ τη φέτα κομμένη και τη χτυπάμε μέχρι να γίνει ένα κρεμώδες  μίγμα. Στη συνέχεια προσθέτουμε το γιαούρτι, το ελαιόλαδο, το αλάτι και το μέλι (το μέλι το ζεσταίνουμε ελαφρώς για να είναι ρευστό). Αποθηκεύουμε το μίγμα στο ψυγείο.

 

Για το αντζούρι

Καθαρίζουμε το αντζούρι εξωτερικά και τα σπόρια στο εσωτερικό του. Το κόβουμε σε κύβους και το μαρινάρουμε με ελαιόλαδο, ξύδι, αλάτι και ρίγανη. Αποθηκεύουμε στο ψυγείο.

 

Στήσιμο

Παίρνουμε ένα τσέρκι για τούρτα  ή ένα ταψί με αποσπώμενο πάτο και με διάμετρο 12 ή 14  εκατοστά. Τοποθετούμε το τριμμένο παξιμάδι στο κάτω μέρος της φόρμας, πιέζοντας ελαφρά με ένα κουτάλι ώστε να γίνει συμπαγές. Στη συνέχεια τοποθετούμε την κρέμα  τυριού και με μία σπάτουλα τη βοηθάμε να πάει παντού και να έχει το ίδιο επίπεδο  σε όλη την επιφάνειά της. Έπειτα τοποθετούμε το μαριναρισμένο αντζούρι σε  όλη την επιφάνεια και αποθηκεύουμε στο ψυγείο για 2 ώρες, πριν το καταναλώσουμε. Εναλλακτικά μπορούμε να κάνουμε την ίδια διαδικασία σε μικρά ποτηράκια του ούζου και να τα προσφέρουμε ατομικά.

 

Οδηγός αγορών

Σταρένια παξιμάδια  από τον Αγροτουριστικό Συνεταιρισμό Γυναικών Πολιχνίτου ή μπορείτε να  τα φτιάξετε και μόνοι σας (υπάρχει συνταγή στο βιβλίο μου).

Τυροκομικά προϊόντα  από τα δύο γαλακτοπωλεία, των Δημήτρη Κουκούλα και Γεώργιου Ζούρου, στον Πολιχνίτο.

Αλάτι από την αλυκή της Σκάλας Πολιχνίτου, Αλάτι Γλάρος.

Ελαιόλαδο, οι περισσότεροι έχουμε από τα κτήματά μας.

Στηρίζουμε την τοπική αγορά!

 

Τμχ = 1 τεμάχιο

Γραμμ.= γραμμάρια

Κτς= 1 κουτάλι της σούπας

Κτγ = 1 κουταλάκι του γλυκού

 

 

Καλή επιτυχία  και καλή όρεξη

Χαρίλαος Κατρακάζας

 

*Η συνταγή υπόκειται σε πνευματικά δικαιώματα